Csúcsmeleget mértek: csaknem 54 fok volt az iraki Baszrában

2016.07.25. Nehéz elviselni a nagy hőséget: ventilátort használunk, vizes törölközőt tekerünk magunkra, és próbáljuk átvészelni a forró nappalokat. Pedig Magyarországon a legnagyobb meleg is „csak” kevéssel haladta meg a 40 fokot. Képzelhetjük, mit érezhetnek azok, akik az iraki Baszarában élnek. Ugyanis náluk az év legforróbb napját jegyezték, 53,9 fok meleget mértek pénteken az iraki meteorológiai ügynökség állítása szerint. Az utcán szinte embert sem lehetett látni a dél-iraki városban, sokan a Satt-el- Arab folyó partján kerestek menedéket. A nagy forróság sok negatívummal járt, ugyanis a hetek óta emelkedő hőmérséklet és az iráni villamosenergia-import csökkenése miatt a városban egyre többször nincs áram. Szombatra is csak pár fokkal csökkent a hőmérséklet, 49 fokot mutattak a hőmérők.

irakhotweather-2-mod irakhotweather-3-mod

A nagy meleg komoly egészségügyi problémákat is okozhat, éppen ezért a kormány szabadságra küldte a közalkalmazottakat. Az iraki nyarak köztudottan rendkívül melegek, de az idei nyáron a hőmérséklet jóval meghaladja az átlagot. És bár ez nem tart örökké, augusztusban még egy hasonló hőhullám érkezik hozzájuk. Hasszán Abdulkarim főmeteorológus rámutatott: az elmúlt öt évben végbe menő elsivatagosodás miatt emelkedik a hőmérséklet.

irakhotweather-4-mod irakhotweather-5-mod

Hiába a nagy meleg, még ez sem éri el a rekordereket, ugyanis Christopher C. Burt időjárástörténész szerint a baszrai 53,9 fok csupán a második legmelegebb “megbízhatóan mért” időjárási feljegyzés a Föld történtében. A legmelegebbet, 54 fokot Kuvaitban és később az amerikai Halál-völgy Nemzeti parkban mérték.

irakhotweather-6-mod

(Visited 349 times, 1 visits today)

Hozzászólások