Magyarország is beszünteti a műanyag zacskókat

2016.07.28. Az Európai Unió szeretné eltüntetni a könnyű műanyag zacskókat. Franciaroszág után, úgy néz ki Magyarország is beállhat a sorba a műanyag zacskók beszüntetésével kapcsolatban.
Az erről szóló rendelet magyar verziója – a témafelelős földművelésügyi tárca menetrendje szerint – augusztusban születhet meg, ezt követően Magyarországon is elindul a hadjárat.
A dolog lényege, hogy visszaszorítsák az úgynevezett könnyű műanyag zacskók felhasználását. A tagállamok két opció közül választhatnak:

  • a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását 2019 végéig fejenként maximum 90 darabra, 2025 végéig pedig fejenként legfeljebb 40 darabra csökkenti
  • vagy pedig garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzacskót

zacsko-2-mod

A zacskóhadüzenetre azért van szükség, mert az EU-ban a legelterjedtebb műanyagzacskó-fajta, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzacskó a legtöbbször nem használható újra, és így hamar a szemétbe kerül. Márpedig ezek a zacskók komoly környezetvédelmi problémát jelentenek:

2010-ben az Unió minden egyes polgára közel 190-200 nejlonzacskót használt el, amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó volt. 100 milliárd zacskóból 8 százalék a tavakban vagy folyókban, a földeken vagy utakon köt ki. Egy ilyen műanyag zacskót elkészíteni 5 perc, használni is 5 perc, de 500 év kell a teljes lebomlásához. Az Északi-tengeren a madarak 94 százalékának van műanyag a gyomrában. A tengeri állatok, madarak összetévesztik a hulladékot az élelmiszerrel, és megeszik: fókák, teknősök és különböző madarak szerepelnek az áldozatok között. Dániában és Finnországban évente csak 4 zacskót használnak az emberek, míg Lengyelországban, Portugáliában, Szlovákiában százszor ennyit.

A higiéniai szabványok megnehezítik a zacskók használatának beszüntetését, de ennek a lehetőségét is vizsgálják. Fontos az is, hogy a biológiailag lebontható zacskók trükkösek, mert ugyan szétesnek nagyon kis részekre, de több száz év kell a teljes lebomlásukhoz.

zacsko-1-mod

(Visited 1 013 times, 1 visits today)

Hozzászólások