Új bizonyítékok a “Kilencedik bolygó” létezésére

2016.01.21. A CalTech két csillagásza bejelentette, hogy bizonyítékokat találtak arra, hogy a Naprendszerben kering egy olyan bolygó, melyet eddig senki sem fedezett fel. A feltételezett bolygó átmenetileg a Kilencedik bolygó (Planet Nine) nevet kapta.

Konstantin Batygin és Michael Brown csillagászok szerint pusztán matematikai alapú modellek alapján könnyen előfordulhat, hogy van egy eddig még fel nem fedezett, a Nap körül keringő, a Földnél tízszer nagyobb tömegű bolygó.

A bolygót még senki sem látta, csupán feltételezik, hogy ott van, mivel rengeteg meg nem magyarázott eseményre választ adna. Feltételezések szerint 10-20.000 év alatt kerüli meg a napot és a földnél tízszer nagyobb tömegű és átmérőjű, de míg így is elég kicsi az esélye hogy valaha megpillantsa valaki.

palnetnine1 mod

Brown és Batygin azt a tényt vizsgálta, hogy Kuiper-öv hat, egymástól teljesen független aszteroidája valamilyen okból mégis olyan pályán halad, melyek egy irányba mutatnak. A kutatók szerint ennek  az esélye nagyjából egy a százhoz. Ehhez jön még hozzá az, hogy a megfigyelt aszteroidák pályája ugyanolyan mértékben és irányban döntött: ennek az esélye nagyjából 0,007 százalék. „Ilyesmi nem történik véletlenül, szóval kell legyen valami, ami így alakítja ezeket az ellipsziseket.” – nyilatkozta Brown.

Ekkor jött ez az elméletük, hogy léteznie kell egy égitestnek távol a naprendszerben ami ilyenfajta gravitációs erőt kelt. Az első modellek azonban nem hozták a kívánt bizonyítékokat. Kiszámították ugyan az elméleti bolygó elméleti méreteit, de a pályaadatok sehogy sem hozták a valóságban tapasztalt hatásokat. Végül – a kutatók bevallása szerint teljesen véletlenül – lefuttattak egy olyan szimulációt, ahol a Kilences a Naphoz átellenes oldalon jut közel, és a pályája látszólag pont keresztezi az összes kisbolygóét. A természetes reakciónk az volt, hogy na nem, ilyen pálya nem létezhet” – mondta Batygin. „Egyszerűen nem elég stabil, az ilyen pályán mozgó bolygó előbb-utóbb összeütközne a Kuiper-övben keringő égitestekkel.” A számítások azonban azt mutatták, hogy van magyarázat. A középmozgás-rezonancia nevű jelenség az, ami elsőre elég bonyolultnak hangzik, és igazából az is, így nekünk elég annyit érteni az egészből, hogy bár a pályaellipszisek elméletileg keresztezik egymást, a bolygók, törpebolygók és más égitestek úgy keringenek rajtuk, hogy elkerülik a szoros találkozásokat.

palnetnine2 mod

Van azonban valami, ami ennél is komolyabb bizonyíték lehet. A két kutató szimulációja azt mutatta, hogy a Kilences az olyan égitestek létezését is magyarázná, melyek a nagybolygók síkjára merőleges, nagyon meredek, akár poláris Nap körüli pályán mozognak. Brown szerint a padlóról kellett összeszednie az állát meglepetésében, mikor kiderült, hogy a modelljük által jósolt égitestek valóban léteznek.

Fontos tudni, hogy vizuális bizonyítékot szerezni nagyon nehéz lesz, főleg, ha a Kilences a pályájának egy, a Naptól távolabb eső szakaszán halad. Könnyen előfordulhat, hogy bár az eredmények helytállónak bizonyulnak, nagyon-nagyon sokáig nem látjuk majd képen a Naprendszer kilencedik bolygóját.

palnetnine3 mod

forrás: origo.hu | washingtonpost.com

 

(Visited 1 805 times, 1 visits today)

Hozzászólások