Olcsó és gyorsan előállítható rákszérumot találhattak fel

2016.06.15. Ki ne gondolt volna már rá, hogy milyen nagyszerű lenne, ha felfedeznék a rák ellenszerét, ha többé nem kéne rettegni korunk leghalálosabb ellenségétől? Most úgy néz ki a tudományos kísérletek olyan szakaszba értek, ahol minden esély megvan rá, hogy egy univerzális rákszérumot állítsanak elő. A kutatók ugyanis felfedezték, hogyan lehetséges áthuzalozni az immunsejteket, hogy azok bármilyen típusú betegséggel megküzdjenek. A potenciális új terápia úgy működik, hogy a megfelelő genetikai kódot apró részecskékben juttatják be a szervezetbe.

tumorcell-1-mod

Korábbi kutatásokban már sikerült testen kívül az immunsejteket úgy módosítani, hogy felismerjék a rákot, ám most először sikerült ezt sejteken belül is megcsinálni. Azért nevezik univerzálisnak a rákszérumot, mert a genetikai kódot mindenféle rákra be lehet programozni. Az orvosoknak elég lesz a tumor genetikai profilját meghatározni, hogy egyénileg hatékony szérumot készítsenek, ami aztán megküzd a betegséggel, és megakadályozza a visszatérését.

A kutatók először egereken próbálták ki a módszert. Az állatokon erős immunválaszt váltottak ki a kísérletek alatt. Ezt követően három olyan emberi páciensen is kísérleteztek, akiknek különféle bőrrákjuk volt, rajtuk is működött a gyógymód. – A szérumok olcsók és gyorsan előállíthatók, gyakorlatilag bármilyen tumor antigénje kódolható RNS-sel” – nyilatkozta a kutatás első szerzője, Ugur Sahin, a német Translational Oncology at the University Medical Centre of the Johannes Gutenberg University ügyvezető igazgatója.

tumorcell-2-mod

A kutatócsoport olyan immunsejtekre koncentrált – az úgynevezett dendritikus sejtekre –, amelyek az antigének szállítói, megvédik a testet a külső behatolóktól. Ha egy dendritikus sejt észrevesz egy rákos sejtet, elkapja annak a molekuláit, és elviszi a T-sejteknek, akik elkezdhetnek küzdeni ellene.

A rákos sejtek gyakran nagyon hasonlóan néznek ki a normális sejtekhez, így az immunrendszer elkerüli őket. Az új technológiával apró genetikai kódokat pakolnak nanorészecskékbe, és enyhén negatív töltést adnak nekik, így már felkeltik a dendritikus sejtek figyelmét a lépben, nyirokcsomókban és csontvelőben. A tanulmányból kiderült, hogy ez erős T-sejt- választ okoz, és hatékonyan küzd a tumorok ellen.

(Visited 488 times, 1 visits today)

Hozzászólások