Kiderült mi zajlik a Jupiteren

2016.06.05 Közzétették az eddigi legrészletesebb rádiótérképet a Berkeley Kaliforniai Egyetem munkatársai a Jupiter légköréről, amellyel bepillantást nyertek a felhőtakaró alatt zajló eseményekbe.

A VLA teleszkóprendszerrel az óriásplanéta atmoszférája által kibocsátott rádióhullámokat vizsgálták különböző hullámhosszokon, az eredményekből pedig jól látszik, hogy az óriásbolygó felszíni jellegzetességei – foltjai, örvényei –, valamint a mélyben kavargó gázok mozgása között kapcsolat van.

Száz kilométer mélyen sikerült bepillantani a felhőréteg alá, ez a régió eddig voltaképpen feltáratlan volt a tudósok számára. A teleszkóprendszeren mostanában különféle fejlesztéseket hajtottak végre, ennek köszönhetően sikerült élessé tenni a sebesen kavargó légkör miatt elmosódott képeket.

A tanulmány szerzője, Imke de Pater csillagász elmondta, hogy tulajdonképpen egy háromdimenziós képet nyertek a naprendszerünk ötödik bolygójának atmoszférájában található ammónia fel-le mozgásáról.

jupitermizajlik-1-mod

Sikerült megfigyelniük, hogy az ammóniában gazdag gázok felemelkedésével jönnek létre a felső felhőrétegek. Ezeket a képződményeket a földi optikai távcsövekkel is viszonylag könnyen meg lehet pillantani. A rádiótérkép azt is elárulta, hogy az ammóniában szegény gázok visszasüllyednek a mélyebb régiókba.

Az is kiderült, hogy az infravörös- és rádiófelvételeken fényesnek látszó úgynevezett „forró pontok” ammóniaszegény területek, melyek az egyenlítőtől északra övszerűen szétszóródva fogják körbe a planétát. A forró pontok között olyan ammóniában gazdag feláramlások vannak, melyek ammóniát hoznak magukkal a mélyből. A vizsgálatot a Science magazin legújabb számában tették közzé.

jupitermizajlik-2-mod

Már a mostani eredmények is jelentősek, július 4-étől indulnak azok a mérések, melyek alapján részletesen megismerhetjük majd a Jupiteren zajló folyamatokat. Ekkor érkezik meg ugyanis a NASA Juno űrszondája, amely többek között a gázóriás atmoszférájában található víz mennyiségének pontos meghatározását, az atmoszféra összetételének felderítését, hőmérsékletének megállapítását, a felhőmozgások feltérképezését tűzte ki célul – olvasható az origo.hu oldalán.

(Visited 570 times, 1 visits today)

Hozzászólások