Új-Zéland elképesztő szentjánosbogár barlangjai

A Waitomo Glowworm Caves (szentjánosbogár barlangjai) ÚJ-Zéland északi szigetén fekszenek. Ami igazán különlegessé teszi ezt a helyet az a Arachnocampa luminosa nevű faj, ami egyedül itt Új-Zélandon található meg az egész Földön.
A barlangok úgy alakultak ki, hogy a földmozgások következtében a kemény mészkő meghajolt és az óceánba fordult. Ahogy a szikla ki volt téve a levegőnek, rengeteg repedés keletkezett ami lehetővé tette, hogy víz áramoljon keresztül rajtuk és feloldja a mészkövet, ami után nagy barlangok alakulhattak ki.
A Glowworm (szentjánosbogár) egy légyfajta. Mind lárva stádiumban és kifejlett állapotban is kékes fényt bocsájtanak ki (biolumineszcencia), és így próbálja odacsalogatni a zsákmányt, vagyis a barlangba tévedt rovarokat.  A lárva egy tucat zsinórt enged le – a pókokhoz hasonlóan – azért, hogy az általa kibocsátott fény felé szálló rovarok ezekbe a ragadós szálakba tapadjanak. A faj a nedves helyeken él meg és az őslakos Māorik “titiwai” néven ismerik, aminek jelentése “víz felé vetített”.

Videó:

(Visited 1 026 times, 1 visits today)

Hozzászólások