Mindenidők legnagyobb kérődzője egy rövidnyakú zsiráf lehetett

Egy tízezer évvel ezelőtt kihalt zsiráf lehetett a bolygón valaha élt legnagyobb kérődző – állapította meg a Biology Letters szaklapban közölt kutatás. A Sivatherium rendszertani nevű ősállat a modern zsiráfok hatalmas rokona volt, több mint egymillió évvel ezelőtt élt Afrikában és Ázsiában. Mai rokonaitól eltérően azonban a Sivatheriumnak rövid nyaka és ugyancsak rövid, tömzsi lábai voltak.

giraffe_fossil-2-mod

Az állat első kövületeit Hugh Falconer skót geológus és Proby Thomas Cautley angol mérnök találta az indiai Siwalik-hegységben, az 1830-as években. A fosszíliavadászok hat évvel később számoltak be róla, hogy olyan állat maradványaira bukkantak, amelynek koponyája akkora, mint egy elefánté és úgy vélték, ormánya is volt. A paleontológusok egy elefánt méretű, jávorszarvasszerű teremtményt képzeltek maguk elé, az elmélet aztán széles körben elterjedt. A prehisztorikus emlős csontjainak felfedezésekor úgy vélték, hogy az elefántokat és a zsiráfokat összekötő láncszemre bukkantak.

giraffe_fossil-1-mod

A Sivatherium csontvázának háromdimenziós rekonstrukciójával 1246 kilogrammra becsülték az állat testtömegét, a hatalmas szarvakat viselő hímeknek valószínűleg még nagyobb is lehetett a súlya. Méreteit tekintve tehát a Sivatherium elmarad az afrikai elefánttól, ám kétség kívül a zsiráfok családjának hatalmas tagja volt, és könnyen lehet, hogy a világ valaha élt legnagyobb kérődzőjének címe is az övé.
A kutatók szerint egy ilyen hatalmas kérődzőnek komoly erőfeszítésébe telhetett, hogy a teste működéséhez szükséges energiára szert tegyen.

(Visited 1 432 times, 1 visits today)

Hozzászólások