Megtaláltak a világ leghosszabb rovarát

2016.05.27. A világ eddigi leghosszabb rovarát találták meg egy hegyi úton, Dél-Kínában. A rovar több mint 5 centimétert ráverve az eddigi csúcstartóra, a maga nemében is óriásinak számít. A botsáskáról elfogása után vettek méretet és kiderült, 62,4 cm-re nőtt meg.

leghosszabbotsaska-1-mod

Csao Li, a 62,4 cm-es rovar megtalálója a Hszinhua hírügynökségnek elmondta: a helyiek beszéltek neki egy nagy rovarról, amelyet körülbelül félméteresnek és mutatóujjnyi vastagnak írtak le.

leghosszabbotsaska-2-mod

A világrekorder megtalálásának körülményeit is részletezte Csao Li: egy 1200 méter magas hegyen gyűjtött éppen rovarokat Liucsou város térségében, amikor a távolban egy mozgó gallyra emlékeztető, méretes árnyékra lett figyelmes. Amint közelebb ment hozzá, döbbenten, de örömmel nyugtázta, hogy egy jókora rovarra lelt, amelynek a lábai olyan hosszúak voltak, mint maga a teste. A méret vétel után kiderült, hogy a rovar 62,4 cm, ami a maga nemében is óriásinak számít a rovarok között.

leghosszabbotsaska-3-mod

A kutató befogta és hazavitte a múzeumba, ahol a botsáska hat petét rakott. Az utódok közül a legkisebb is 26 centiméteresre nőtt. A “szülő” rovar a Phryganistria chinensis Csao nevet kapta, és hamarosan egy részletesebb tanulmány is megjelenik róla.

(Visited 847 times, 1 visits today)

Hozzászólások