Ilyen lesz az új Orosz szuperszonikus teherszállító

Oroszország új szuperszonikus teherszállító repülőgépet fejleszt, mely a PAK TA nevet kapta. Az oroszok terve szerint, a 200 tonna teherbírású katonai teherszállító  akár 2000 km/h sebességre is képes lesz, hatótávolsága pedig 7000 km lesz. A hatalmas gép 4-5 darab Armata platformra épülő nehézpáncélost (egyenként 45-55 tonna súlyú) vagy 8-10 könnyűpáncélos harckocsit tud befogadni a gyomrába.

pakta2 mod

pakta5 mod

2024-re mint egy  80 db PAK TA szuperszonikus katonai teherszállítót számláló flottát szeretnének létre hozni, ezzel 3 órán belül egy 7000 km sugarú körbe szinte bárhová eltudnának szállítani egy 400 db Armata nehézpáncélosból vagy 900 db könnyűpáncélosból álló hadtestet.

pakta3 mod

pakta4 mod

PAK TA terve egyelőre túl ambiciózusnak tűnik, így lehet, hogy a koncepciógép csak az orosz kormány pr-akciójának része, amellyel az innovációra való képességet szeretnék bizonygatni. Mert egy ilyen sebességgel és főleg ilyen rakománnyal repülő gépnek nagyon hosszú kifutópályára van szüksége a leszálláshoz, amelynek ráadásul elég nagy teherbírásúnak is kell lennie – így ha el is készül a gép, nem lehet majd bárhol bevetni.

(Visited 3 566 times, 1 visits today)

Hozzászólások