Elátkozott kutat találtak Angliában

Középkori elátkozott kutat találtak Liverpooltól nem messze egy szántóföldön a régészek. A kút teljesen be volt temetve. Minden bizonnyal Szent Anna kútját fedezhették fel, mely a legenda szerint egykor elmosta a bűnöket, azonban később elátkozták, hiszen több haláleset is történt a közelében.

Egy magán szántóföldön találtak rá, a terület a középkorban egy szerzetesrend tulajdonában állt, a közelben pedig egy zárda volt. Földjeiken feküdt a kút, amelyben állítólag Szent Anna is megfürdött, és így gyógyító erővel ruházta fel vizét. A zarándokok bőr- és szembetegségeiket gyógyították benne.

Legendája: a monda szerint vita alakult ki a helyi szerzetesrend vezetője, Delwaney atya és a szomszédos föld tulajdonosának vagyonkezelője, Hugh Darcy között arról, hogy kié a terület, amelyen a zárda és a kút állnak. Egyszer, mikor a kútnál beszélgettek, Darcy megjósolta, hogy Delawney nem lesz már sokáig a zárda első szerzetese. Másnap meg is jelentek a király küldöttei, és lefoglalták a zárdát és a kutat is. Ez nem lepte meg Delawney atyát, hiszen tudta, hogy Darcynak jó kapcsolata van a királyi ügyintézőkkel. Éppen ezért megátkozta az üzletembert, Darcy pedig egy évre és egy napra rá meg is halt – legalábbis egy 1877-ben lejegyzett mondában ez állt. Az átok után három hónappal Darcy elvesztette a fiát, majd pár hónappal később ő is eltűnt, és a kútnál találtak rá végül holtan, betört fejjel. Bár a korábban szent helynek tartott kútnak rossz hírét vitték az eset után, egészen a 19. századig működött, mint zarándokhely.

(Visited 581 times, 1 visits today)

Hozzászólások