Egy képzeletbeli világ – a Seraphinianus-kódex

A Seraphinianus-kódex egy több mint 360 oldalas útmutató egy idegen, titokzatos világról. A könyvet az olasz művész Lugi Serafini írta az 1970-es években, de azt a mai napig nem sikerült tisztázni, hogy miért is írta meg.
A könyv 11 fejezetre tagozódik, és különböző szemszögekből vizsgálja a bolygót:
1. A növényvilág
2. Az állatvilág
3. Kétlábú lények
4. Fizika és kémia
5. Gépek, járművek
6. Biológia és az emberi test
7. Történelem
8. A kódex írásának története
9. Ételek- és ruházkodás
10. Játékok és sport
11. Építészet

A kódex egy fiktív világot mutat be szürreális írásmóddal. Magát az írását sem sikerült megfejteni senkinek, mivel nem az általunk ismert nyelveken íródott. Sok nyelvész és kutató munka eredménye az a feltételezés hogy az oldalak számozása a 21-es számrendszer szerint történt. Egyes illusztrációk könnyen felismerhetők, mint például térképek vagy az emberi arcok. Mások, főleg a “fizikáról” szóló fejezetben látható ábrázolások teljesen absztraktnak tűnnek. A képek többsége színes és részletgazdag.

Sokan feltételezik, hogy Sefarini valóban egy idegen bolygó látott idegen civilizációról ír a művében. Ám saját bevallása szerint azért készítette el ezt a munkáját, hogy egy átlag embert szembeállíthasson azzal az érzéssel mint amikor egy még olvasni nem tudó gyermek kezébe könyv kerül melyet a teljesség élményével képes nézegetni anélkül, hogy egy szó is értene a látottakból. Ez a magyarázat sokak számára nem elfogadott mivel gyakorlatilag felesleges vesződés lett volna a semmivel.

(Visited 1 565 times, 1 visits today)

Hozzászólások