A rejtett város – Machu Picchu

Az egykori Inka Birodalom romvárosa Machu Picchu évszázadokig érintetlen maradt. Az Andok hegyvonulatai között helyezkedik el a csaknem megközelíthetetlen kis erődített város, amelyet 1450 körül Pacsakutek Yupanki inka király (1438-1471) parancsára építették és 1570-ben hagyták el. A mai Peru területén fekvő települést Hiram Bingham fedezte fel 1911-ben újra.

machupicchu1 mod

machupicchu4 mod

A város az inka építészet mesterműve volt, melyet talányok és rejtélyek öveznek. Elképesztő teljesítmény lehetett az épületeket alkotó súlyos gránittömböket felvinni a meredek hegyoldalra. Az inka mérnökök munkájától pedig napjaink szakemberei is elámulnak. Körülbelül 200 épület, templomok, nyitott vízvezetékek épültek Machu Picchuban, a kutakat természetes forrás táplálta.
Mezőgazdaságukat lépcsőzetesen kialakított, 4 méter magasságú földteraszokkal oldották meg. Védekezniük kellett az esőzésekkel szemben ezért a teraszokat kövekkel, kavicsokkal, agyagréteggel töltötték fel, rá pedig termőtalajt hordtak. A szinteket kőből épített támfal tartotta meg. A réteges kialakítás miatt a víz beszivárgott a talajba, ezáltal nem ment semmi veszendőbe. Kokacserjét, burgonyát, kukoricát és édesburgonyát termeltek.

machupicchu8 mod

machupicchu9 mod

Machu Picchu a legfontosabb turistalátványosság Peruban. Az érdeklődők áradata 1954-ben indult meg, amikor a Paramount Pictures elkészítette “Az inkák titka” című filmet. Naponta több mint 2000 ember látogatja, pedig megközelítése nem egyszerű. A túristák helikopterrel vagy vonattal vagy azon az „inka úton” tudnak eljutni Machu Picchuba, mely négy napig tart.
Ez a régi hegyi város méltán érdemelte ki az emberek csodálatát. 1981-ben a „perui történelmi szentély” címmel ruházták fel, 1983-ban az UNESCO a Világörökség Részévé nyilvánította, 2007-ben pedig egyike lett a Világ Új Hét Csodájának.

Nemrégiben egy 16 gigapixeles felbontású képet készített egy amerikai fotós amit itt megtekinthet: link

forrás: http://erdekesvilagunk.blog.hu/

(Visited 1 430 times, 1 visits today)

Hozzászólások